AnKa Voetzorg.  

Uw voeten, mijn zorg!

Voetklachten en tips

Eelt
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid dat ontstaat als de druk toeneemt. Het is een natuurlijke beschermlaag. Veel mensen hebben aan de voeten ook zo'n beschermlaag onder de bal van de voet en op de hiel, dus op plaatsen waar de meeste druk en wrijving ontstaat, ook wel ”drukpunten” genoemd.

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat het teveel aan eelt pijn doen bij het lopen. In dat geval hebben we te maken met overtollig eelt. Met de juiste voetverzorging door de pedicure kan dit weer worden terug gebracht tot de normale dikte.    

Kloven
Een verminderde talgafscheiding en een beperkte vorming van transpiratie geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper en pijnlijker worden en daarbij gaan bloeden of zelfs ontsteken. De pedicure kan de kloven zo behandelen dat ze minder diep en pijnlijk worden en ze kunnen zelfs met de juiste verzorging verdwijnen. 

Vochtige kloven onder of tussen de tenen
Deze ontstaan wanneer de huid verweekt door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze kan worden verholpen met speciale voetschimmeltinctuur (uitwendig aanbrengen).

Likdoorn
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen of een standafwijking op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Een kegelvorm met de punt naar binnen doet pijn als men er op drukt.

Likdoorns komen op verschillende plekken voor. Een pedicure kan deze likdoorns verwijderen zodat u weer zonder pijn kunt lopen.

Wrat
Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden net als wratten op andere plaatsen van het lichaam veroorzaakt door een virale aandoening. Op de voetzool hebben wratten door het lichaamsgewicht een platte vorm.

Schimmelnagel of kalknagel  
De schimmelnagel, in de volksmond een kalknagel genoemd, heeft een vaak geelbruin verkleurde, doffe en brokkelige nagelplaat. De laatste kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie. De meest voorkomende infectiebronnen zijn: het zwembad, de sauna en de openbare douchegelegenheden zoals bv. in een sporthal. Ook kunnen een vochtige huid, nauwe schoenen en wassen met te veel zeep de infectie stimuleren.

Kalknagel
De kalknagel wordt vaak verward met de schimmelnagel. Een  kalknagel is een sterk verdikte nagel met een witte- en/of geelachtige verkleuring. Soms komen in de lengte van de nagel strepen en ribbels voor.

De oorzaak van een kalknagel kan o.a. te maken hebben met een trauma, medicijngebruik, darmfunctie, ouderdom, of bepaalde soorten van eczeem. Een traumanagel is extra gevoelig voor een schimmelinfectie.

Ingegroeide teennagel  
Van nature zijn nagels aan de zijkanten volkomen gaaf. Ingroeien is vaak het gevolg van verkeerd knippen of scheuren. Als door knippen of inscheuren van de nagel aan de zijkant een puntje ontstaat, dan kan een nagel makkelijk ingroeien. De van oorsprong normale nagel drukt in het vlees (de nagelwal) en veroorzaakt eeltvorming en likdoorns. Er is hier nog geen sprake van een wondje en/of ontsteking. De meest voorkomende oorzaak van ingroeiende nagels is het te kort knippen van de nagel en de hoekjes wegknippen. Ook kan een ingroeiende nagel ontstaan door het dragen van te kleine/smalle schoenen.  De vorm van de nagelplaat kan ook een oorzaak van ingroeien zijn. Mensen met een platte nagel zullen minder last van ingroeien hebben, dan mensen met een bolle nagelvorm.  

Omdat tegenwoordig schimmel op de voet en nagels een veel voorkomende klacht is,  vindt u hieronder een aantal tips en adviezen t.b.v. de behandeling van deze vervelende aandoening:

U bent door de pedicure behandeld voor schimmelnagels of voetschimmel. Om een optimaal resultaat van de behandeling te bereiken en een nieuwe schimmelinfectie te voorkomen is het van belang dat u de volgende leefregels in acht neemt. Doe dit tot de schimmelnagel en/of voetschimmel volledig verdwenen is.

 • Was uw voeten het liefst zonder zeep of spoel uw voeten grondig af
 • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen
 • Draag iedere dag schone sokken
 • Was uw sokken op 60 graden, indien dit niet mogelijk is, behandel dan uw sokken na iedere wasbeurt met een anti-schimmel-poeder
 • Draag slippers in openbare ruimtes zoals doucheruimtes, sauna’s en zwembaden
 • Gebruik dagelijks antischimmel crème/tinctuur. In het geval van schimmelnagel rondom alle nagels en nagelriemen.
 • Behandel ook uw schoenen met een anti-schimmel middel. Doe dit de avond voordat de schoenen gedragen worden
 • Gebruik in principe geen nagellak op de schimmelnagels. Deze sluiten de nagels af. Wel kunt u de nagels door uw pedicure laten behandelen met een speciaal daarvoor geschikte gel
  (zie foto hieronder en op Gelacy)
 • Draag goed passende, niet te nauwe, en indien mogelijk ventilerende schoenen
 • Wissel indien mogelijk regelmatig van schoenen
 • Laat uw voeten regelmatig controleren en behandelen door een pedicure, schimmelnagels laat u het liefst een keer in de 5 à 6 weken afvlakken door uw pedicure. Anti-schimmel-middelen werken namelijk beter op een dunnere nagel
 • Houd rekening met consumptie van producten die suikers bevatten (schimmels gedijen goed op suikers)

Nagelreparatie met
GelacyKlik hier voor Algemene Voorwaarden en de AVG.